Septembrie 2022
CE ESTE CASMIRUL?
Totul despre tesatura de inalta calitate cu un trecut
Probabil ca ati vazut casmirul in buticurile de moda de lux sau in magazinele de cadouri somptuoase.
Aceasta tesatura devenita sinonima cu luxul este un material moale si izolator si una dintre cele mai valoroase produse naturale folosite in industria modei. Casmirul este caracterizat de un finisaj incredibil de moale, care este rezultatul unor fibre delicate si foarte placute la atingere. Ofera caldura izolatoare fara a fi nevoie sa fie atat de gros precum lana, ceea ce il face o tesatura foarte ravnita.
Din ce este facut casmirul?
Casmirul este realizat din stratul inferior moale si pufos al blanii de capra. Cresterea casmirului este alimentata de aerul rece al iernii. Cu cat este mai frig, cu atat creste mai mult. Este conceput pentru a izola si a proteja caprele de climatele mai aspre. De indata ce vremea se incalzeste, caprele isi schimba in mod natural blana. Producatorii de casmir scot produsul valoros inainte de a fi filat si vopsit.
Exista o rasa de capre de casmir de la care provin adesea fibrele moi, atat timp cat firele de par sunt suficient de fine pentru a putea fi taiate (sub 19 microni). Caprele de casmir se gasesc, de obicei, in turmele nomade din intreaga lume, de obicei in Mongolia, China si Iran, unde fluctuatiile mari de temperatura faciliteaza cresterea casmirului.
Tipuri de casmir
Tipurile de casmir variaza foarte mult si totul depinde de factorii de mediu din jurul animalului de la care provine. Sus, in Himalaya, caprelor le creste parul mai fin pentru a le mentine caldura in timpul iernilor mai reci, astfel incat acesta este mult mai bun pentru a produce casmir mai moale si calitativ. Cea mai luxoasa lana provine din aceasta zona, unde firul este cunoscut pentru fibrele sale lungi, netede si drepte. La fel si grosimea firelor de par, lungime parului face diferenta in ceea ce priveste calitatea casmirului. Cu cat firul de par este mai lung, cu atat tesatura va fi mai buna in ceea ce priveste obtinerea calitatii pufoase pe care o indragim atat de mult.
De ce casmirul are de obicei, un pret mai ridicat?
Casmirul este unul dintre cele mai scumpe materiale utilizate in industria fashion. Acest lucru se datoreaza urmatoarelor aspecte: complexitatea procesului de fabricatie si raritatea materiei prime. In mod surprinzator, o singura capra furnizeaza aproximativ 0,5 kg de casmir, ceea ce nu este suficient nici macar pentru un pulover. Avand in vedere ca este nevoie de aproximativ 2-3 ani de produs de capra pentru a crea un articol de imbracaminte din casmir, nu este de mirare ca pretul a crescut vertiginos. Pe langa acest lucru, exista, din pacate, o cantitate finita de casmir disponibila in lume.
La ce foloseste casmirul?
Casmirul poate fi folosit la aproape orice produs vestimentar usor: de la jachete de vara, esarfe si saluri pana la articole vestimentare destinate sezonului rece. Cunoscut pentru calitatile sale de retinere a caldurii, casmirul este deosebit de eficient pentru hainele de iarna care va vor mentine un confort termic sporit fara a fi prea voluminoase. Casmirul este, de asemenea, folosit pentru unele obiecte de mobilier de casa si pentru cele mai noi paturi pe care le-ati simtit vreodata.
Originea casmirului
Numele CASMIR provine de la orasul Kashmir din India, unde fibra a fost produsa initial inca din secolul al XIII-lea. Intre anii 1500 si 1800, imparatii din Iran si India foloseau saluri din casmir in ceremoniile religioase. Casmirul are o istorie lunga si bogata, in special in Europa, unde popularitatea sa a crescut vertiginos in ultimii 500 de ani. Tesatura a fost importata in Scotia in secolul al XVIII-lea, dupa ce un producator scotian a descoperit salurile de casmir in India. De atunci, utilizarea ta in industria textila a crescut, definind statutul sau de lux.
Cum va dati seama de calitatea casmirului
In general, cu cat este mai mare procentul de casmir dintr-un articol vestimentar, cu atat este mai mare calitatea acestuia. Adesea, casmirul este filat cu matase pentru a-si pastra calitatea luxoasa si moale, fara a fi predispus la exces de pilling (acele mici bile de tesatura care se formeaza pe suprafata tesaturii). Excesul de pilling poate apare, de asemenea, in cazul articolelor de imbracaminte din casmir 100%. Un alt mod de a verifica daca primiti produse de calitate este sa cautati un produs tricotat strans. Asta indica un fir cu doua straturi, inseamnad ca doua bucati de fir au fost rasucite impreuna la fabricarea produsului, creand o imbracaminte mai rezistenta si mai calduroasa. Culorile stralucitoare, nuantele mai vii indica un produs curat si un proces de vopsire de prima clasa.
Avantajele si dezavantajele casmirului
In cazul oricarei tesaturi, exista beneficii si dezavantaje. Iata care sunt cele mai notabile calitati ale casmirului:
Beneficii: este o tesatura subtire, calduroasa, extrem de moale si pufoasa, e un articol de lux.
Dezavantaje: articol cu un pret ridicat, limitat cantitativ, dificil de procurat.
Iata cateva sugestii pentru spalarea hainelor din casmir:
- casmirul provine din fire de par si, prin urmare, poate fi spalat in apa, fie manual, fie la masina de spalat
- spalarea manuala cu apa rece (30°C) este cea mai buna metoda
- intoarceti intotdeana haina pe dos
- folositi un detergent delicat sau unul specializat pentru lana de casmir
- nu folositi inalbitor
- este acceptata si curatarea chimica, dar doar cu un detergent delicat.
Concluzie: atunci cand investiti in produse de casmir de calitate, va axati pe longevitatea si luxul garderobei dumneavoastra, adaugand articole cu mai multe proprietati unice. Aceste piese vestimentare isi vor pastra calitatea si forma mai mult timp, recuperand astfel investitia initiala de-a lungul anilor si oferindu-va un cost mai mic la purtare.
Descoperiti intreaga colectie de tesaturi care contin CASMIR aici: www.evelintextile.ro