Decembrie 2022
Fara indoiala, costumul unui barbat este cel mai versatil si universal acceptat articol vestimentar din garderoba sa.
Costumul poate deveni cu usurinta piatra de temelie a stilului oricarui barbat atunci cand este purtat cu incredere si cu un anumit know-how in materie de moda.
Prima si cea mai importanta regula a stilului masculin este aceea ca trebuie sa te simti confortabil si increzator in hainele tale. Veti avea nevoie de aceste doua atribute pentru a reusi sa purtati cu success orice tinuta.
Un costum care vi se potriveste va sporeste increderea si va face sa aratati bine. Indiferent cat de elegant sau de scump este.
Regulile bine definite ale costumelor explica cum sa porti un costum in mod corect. Aceste reguli ar trebui abordate inainte de a intra in discutie multitudinea de alte detalii legate de costum.
Definitia elementara a unui costum barbatesc este un sacou si o pereche de pantaloni destinati a fi purtati ca un ansamblu.
Prin urmare, acestea vor avea aceeasi croiala si vor fi confectionate din acelasi material. Adesea, nu intotdeauna, sacoul si pantalonii vor fi de aceeasi culoare. Cu toate acestea, veti observa ca aceasta definitie nu contine nicio informatie despre personalitatea costumului.
Diferente intre stilurile de costume
O multime de factori trebuie sa se imbine pentru a produce cel mai bun costum barbatesc. Trebuie luat in calcul materialul din care este realizat, inclusiv greutatea si culoarea. Apoi, exista nivelul de personalizare, numarul de nasturi, forma reverului etc.
Cea mai definitorie caracteristica a oricarui costum barbatesc este croiala. Cand vorbim despre croiala, trebuie sa tinem cont de doi factori: dimensiunile barbatului care poarta costumul si silueta generala care se creeaza atunci cand este purtat costumul. Acestea sunt principalele motive pentru care un croitor bun isi merita titlul. Croitorul poate croi un costum pentru a pune in valoare cele mai bune trasaturi ale purtatorului, mascand in acelasi timp orice defecte.
Sacourile cu un singur rand de nasturi sau cu doua randuri – Alegerea de a purta un costum cu un singur rand de nasturi sau cu un pieptar dublu este o chestiune de preferinte personale. Costumul cu piept dublu poate avea un aspect mai formal, dar ambele variante sunt acceptate pentru majoritatea ocaziilor.
Sacourile simple sunt de departe cele mai populare. Acest lucru se datoareaza simplitatii lor, dar si versalitatii pe care o ofera. Sacourile cu un singur rand de nasturi cu pantaloni asortati creeaza un look de costum confortabil, dar pot si purtate cu usurinta cu blugi sau chinos pentru un eveniment mai casual.
Sacourile originale cu doua randuri de nasturi au fie patru, fie sase nasturi, ambele variante fiind folosite in mod current in zilele noastre.
In afara de formarea nasturilor, urmatorul aspect pe care il veti observa la acest stil de sacou este reprezentat de inchizatori si tesatura suplimentara. Numarul de inchizatori poate varia, de la unu la trei, in functie de sacou. Scopul lor este de a mentine tesatura suplimentara la locul ei pe masura ce se inchide peste cealalta parte a partii frontale a sacoului.
Costumele cu doua randuri de nasturi nu sunt la fel de purtabile ca varianta simpla si nu sunt pentru toata lumea, aici referindu-ne la constitutie. Ele sunt extrem de elegante si sunt potrivite pentru anumite ocazii mai speciale.
Nasturii pentru sacouri – Majoritatea sacourilor sunt croite pentru a fi purtate cu ultimul nasture desfacut, pentru a nu strica aspectul tinutei si pentru a realiza cu success o tinuta vestimentara corecta.
Designul costumului dumneavoastra impune ca nasturii de la sacou sa se incheie doar atunci cand stati in picioare. Acest lucru va crea cele mai bune forma, drapaj si aspect.
Sacoul cu un singur nasture este ideal atunci cand vrei sa ai un look cool, la moda. Butonul unic creeaza un V jos de la revere, accentuand efectul de alungire/slabire. Acest stil este excelent si pentru a-ti pune in evidenta combinatia camasa-cravata.
Costumul cu doi nasturi este o versiune mai eleganta, mai matura a versiunii cu un singur nasture. Doi nasturi creeaza un look cu adevarat clasic, care a devenit preferatul a milioane de barbati pentru orice ocazie. Cu un impact vizual atat de inaltare cat si de slabire, este foarte greu sa gresesti cu acest look. Un sacou cu doi nasturi functioneaza la aproape orice tip de silueta. De asemenea, ofera o baza eleganta si magulitoare pentru a construi restul tinutei tale.
Costumul cu trei nasturi – Desi poate fi in continuare elegant, sacoul cu trei nasturi este un pas spre un teritoriu mai conservator. Acestui look ii lipsesc proprietatile de alungire si slabire .
Stilurile American vs. Britanic vs. Italian
Exista trei variatii principale ale croielii unui costum. In special, variantele americana versus britanica versul italiana (cunoscuta ca si europeana). Toate acestea si-au creat spatiu in moda masculina si fiecare are farmecul ei aparte. Cunoasterea diferentelor va poate ajuta sa alegeti si sa va definiti preferintele personale in materie de costume.
Croiul britanic
Dezvoltat din tinutele militare englezesti, stilul britanic are cea mai lunga istorie. Acesta vine cu o silueta structurala si linii fin taiate. Mai multe caracteristici sunt asociate cu aceasta croiala, inclusiv tesaturi mai grele, cu umeri, piept si talie bine definite. Acest lucru creeaza un aspect masculin bine definit. Sacourile clasice ale costumelor britanice au fante duble la spate, ceea ce vorbeste despre mostenirea de echitatie a stilului. Buzunarele inclinate sunt o alta caracteristica care ofera acestui stil un aspect foarte special.
Croiala italiana
Aproape exact opusul stilului britanic, croiala italiana este mult mai casual. Acest lucru se datoareaza in principal faptului ca aceste costume sunt destinate a fi purtate in climetele mai calde.
Stilul incorporeaza tesaturi mai usoare si sacouri nestructurate, concepute pentru o croiala stransa. Croitoria este un factor foarte important in cazul croielilor italiene. O multime de stiluri italiene tind sa fie la moda, cu unele alegeri interesante de tesaturi, combinatii de culori aventuroase si taieturi unice. Costumele italiene, in special, sunt inca considerate de unii ca fiind varful absolut al modei masculine.
Croiala americana
Costumul tipic american cu sacou sac (lejer, larg) a fost primul costum produs in masa. Inainte de aparitie sacoului sac, totul trebuia croit manual. Avalansa de costume ieftine din fabrici a insemnat ca omul obisnuit isi permitea, in sfarsit, un costum de calitate decenta. Croiala americana ridica umerii si subtiaza talia. Este, de asemenea, o alegere excelenta pentru barbatii cu o costitutie mai masiva. Cu croieli joase si nasturi vizibili pe mansetele manecilor, este confortabila si potrivita pentru majoritatea evenimentelor. Costumul cu croiala americana este una dintre cele mai versatile tinute de moda masculine.
Materialele costumului barbatesc
Costumul tau este un simbol al nivelului de sofisticare, nu doar ceva ce porti pentru ca iti vine bine sau este confortabil. Asadar, alegerea celei mai potrivite tesaturi pentru costumul dumneavoastra este foarte importanta.
Bugetul joaca un rol important, insa, in general, este indicat sa alegi cea mai buna varianta pe care ti-o permiti. Este imperios sa luati in calcul gradul de respirabilitate si moliciunea tesaturii din care este confectionat costumul.
Lana, casmirul, catifeaua, matasea naturala, bumbacul sunt cele mai comune, mai bune si mai indicate alegeri in materie de tesaturi pentru realizarea costumelor barbatesti.
Lana este o tesatura mai durabila si mai buna pentru purtarea zilnica. Catifeaua este mai luxoasa si este preferabila pentru petreceri glamorous. Exista, de asemenea, o multime de variente sintetice, cum ar fi poliamida sau poliesterul, insa niciuna nu este indicata, din cauza gradului scazut de respirabilitate.
Greutatea costumului
Greutatea si numarul de fire ale tesaturii au un impact asupra nivelului de confort, pretului si aspectului general al costumului tau.
Greutatea mica este grozava pentru vara si variaza intre 200 si 250 grame/metru liniar.
Greutatea medie este intre 250 si 300 grame/metru liniar si este indicata pentru articolele vestimentare de uz zilnic.
Greutatea mare variaza intre 300 si 550 grame/metru liniar si este perfecta pentru articole vestimentare pentru toamna si iarna.
Captuseala sacoului asigura durabilitate si ajuta la pastrarea formei. Un sacou cu o captuseala din fibre naturale este un semn de calitate si este, de obicei, mai scumpa. Matasea este o tesatura naturala populara pentru captusirea sacourilor. Este o tesatura de lux si asigura un grad mare de respirabilitate, astfel incat este o alegere excelenta pentru climatele calde.
Sacourile produse in masa vor avea de obicei captuseala din poliester sau poliamiada si un grad scazut de respirabilitate, deci nu sunt o alegere indicata.
Captuseala interioara a sacoului se alege in functie de culoarea sacoului. Se poate opta pentru o captuseala in nuanta contrastanta pentru stilul casual, iar captuseala in aceeasi tonalitate ca tesatura din care este realizat sacoul este mai indicata pentru un stil clasic, elegant.
Combinatia costum-camasa-cravata
Sa stii sa combini un costum, o camasa si o cravata pentru a-ti pune in valoare look-ul poate adauga un intreg nivel de eleganta stilului tau. Nuantele si culorile pe care le purtati sunt cele pe care oamenii le observa prima data, asa ca este important sa alegeti corect. Cu cateva rare exceptii, culorile costumului, camasii si cravatei ar trebui sa se imbine pentru a crea un look bine gandit.
Armonizarea culorilor
Este indicat ca un outfit sa fie realizat din cel mult 3 culori. Asta nu inseamna neaparat o tinuta monotona. Exista suficiente culori si nuante de tesaturi pentru a realiza costume de efect si cu stil, fara a folosi culori flamboaiante. Secretul consta in armonizarea culorilor.
De exemplu, un costum albastru este potrivit cu o cravata rosie sau burgundy si o camasa alba sau bleu, prin adaugarea unui contrast interesant la look-ul dumneavoastra.
Un costum bleumarin, o camasa alba si o cravata albastru inchis se vor dovedi a fi de ajuns daca urmariti un stil mai subtil. Orice combinatie similara de culori si nuante va ofera un aspect de bine imbracat.
Este important de retinut ca mai putin inseamna mai mult.
Costumele pot fi realizate din tesaturi imprimate, cu dungi, carouri sau alte modele care pastreaza totusi, nota eleganta.
Dungile sunt unele din cele mai tipice modele de costume, dar cu siguranta nu sunt singurele. Sunt dungi inguste si vizibile, de obicei semnificativ mai deschise decat culoarea reala a costumului.
Costumele de tip windowpane, in carouri sau herringbone sunt alte cateva modele comune. Desi toate acestea vin in stiluri diferite, sunt considerate informale si adecvate doar pentru tinute casual.
Pe baza diferentelor despre care am vorbit mai sus, lumea modei masculine distinge aceste tipuri de stiluri de costume:
1. Costumul de baza – Un costum de baza este adesea un costum format din doua piese si este confectionat din lana amestecata sau pura. Basic inseamna ca nu puteti purta acest tip de costum la evenimente formale. Acesta are revere crestate si un singur rand de nasturi. Buzunarele si mansetele simple de la maneci completeaza aspectul. Sacoul de la costumul de baza se asorteaza cel mai bine cu pantalonii drepti sau plisati. Dar look-ul este in mod deliberat discret, asa ca il puteti asorta si cu pantaloni chinos. Culorile complementare ale camasii pot fi albastru, gri sau alb si se potrivesc cu aceasta croiala simplificata. Nota: costumul de baza este compus din sacou cu un singur rand de nasturi, cu doi nasturi, cu rever si buzunare cu clapeta.
2. Costumul de afaceri – Costumul pe care il purtati la birou ar trebui sa fie de culoare albastru sau bleumarin. Gri-carbune functioneaza, de asemenea, in mediile corporatiste mai conservatoare. Alegeti lana sau un amestec de lana pentru tesatura si revere crestate pentru un efect clasic. Camasile bleu si pantofii maro imbunatatesc aspectul de business attire. Puteti adauga un stop de culoare cand alegeti cravata, insa e de preferat sa fie un joc de nuante, decat de contraste. Sacourile cu un singur rand de nasturi sau cu doua randuri sunt acceptate. Cu toate acestea, sacourile cu pieptar dublu, cu patru nasturi la maneci si cu buzunare mai mari vor avea un impact mai mare. Ceea ce este extraordinar la costumul business este versatilitatea sa. Nota: sacourile cu un singur pieptar sau cu pieptar dublu trebuie sa fie cu doi sau trei nasturi. Costumele business pot avea o croiala clasica sau moderna.
3. Costumul formal – Acest tip de costum este cu un nivel mai sus fata de cel de baza. Costumele formale pot fi purtate la orice ocazie in care tinuta casual nu se potriveste, sau pentru acele evenimente semi-formale in care vrei in mod deliberat sa depasesti stilul mediu. Nota: Sacoul din tinuta formala este cu un singur pieptar sau dublu, modern si slim-fit, cu rever crestat, buzunare cu clapeta, mansete cu patru nasturi la maneci.
4. Tuxedo – Cunoscut si sub denumirea de costum de dineu, smokingul este unul dintre cele mai usor de recunoscut. Este tinuta perfecta pentru evenimente de nunta si alta ocazii formale. Smokingurile sunt intotdeauna fie negre, fie bleumarin inchis, cu revere din matase naturala (grosgrain) sau satin. Nasturii sunt acoperiti cu aceeasi tesatura ca si reverul. Evitati smokingurile de calitate inferioara cu nasturi de metal sau plastic. Look-ul este completat cel mai bine de pantalonii de smoking adecvati. Acestia au o banda de satin sau matase naturala pe partea exterioara si mansete. Este permisa acoperirea taliei cu o centura cu bretele din satin sau matase naturala, dar de evitat purtarea unei curele. O camasa de smoking texturata sau plisata, un papion negru sau alb si pantofi de gala lacuiti completeaza look-ul. Nota: de obicei, tuxedo este negru sau bleumarin inchis, cu rever si buzunare ascunse.
5. Costumul casual (sport) – se adreseaza barbatilor care sunt mai degraba interesati de gradul de respirabilitate al tesaturile folosite si de confortul tinutei lor decat de aspect. Sacourile casual sunt pe jumatate captusite si sunt confectionate din tesaturi moi de bumbac, lana sau in. Lipsa de captuseala la umeri confera sacoului casual un aspect relaxat, iar acest lucru este o oportunitate excelenta de a introduce culoare in tinuta. In privinta asortarii pantalonilor la sacoul casual, nu este o regula, este permis sa alegeti pantolonii chinos sau chiar jeans pentru un efect mai putin elegant. Nota: sacoul sport are rever cu crestatura si buzunare aplicate, maneci cu unul sau doi nasturi, un singur rand de nasturi si inchidere cu unul sau doi nasturi.
6. Blazerul – Un descendent al uniformei navale, blazerul arata invariabil cel mai bine realizat din testauri bleumarin. Blazerele sunt prevazute cu umeri largi, buzunare peticite si revere crestate. Tesatura este densa, precum lana pieptanata, iar detaliile sunt de mare efect: nasturi aurii, epoleti si dungi verticale. Blazerul se poate purta cu pantaloni chinos de culoare deschisa sau in carouri si mocasini maro. Desi este mai mult casual decat formal, blazerul trebuie vazut ca o versiune de lux a sacoului sport. Nota: Blazerul este realizat cu un singur rand de nasturi, croiala este super slim-fit si reverele sunt crestate. Inchiderea poate fi cu unul sau doi nasturi si buzunare peticite.
Achizitionarea tesaturile potrivite pentru realizarea unor costume barbatesti custom-made sau made-to-measure presupune stabilirea stilului personal, al evenimentului, al tipului de constitutie si al nivelului de confort de care ai nevoie. Aceste criterii conduc la luarea deciziei de cumparare corecte.
Te invitam sa descoperi intreaga colectie de Stofe pentru costume barbatesti aici.