Septembrie 2022
CE ESTE POPLINUL?
Daca te-ai intrebat vreodata: “Ce este tesatura poplin?”, atunci ai ajuns in locul potrivit. Mai mult ca sigur, ati purtat o varianta de poplin, fie ca este vorba de 100% bumbac sau de un amestec de bumbac si poliester. In mod traditional, poplinul a fost folosit pentru tinutele casual, dar acum are un loc atat in garderobe ta de zi cu zi, cat si in industria fashion de inalta clasa sau in decorarea casei. Popularitatea sa nu este suprinzatoare, datorita naturii sale puternice si durabile.
Origine si definitie
Poplinul este o tesatura simpla, cu o textura distincta de nervuri de-a lungul firului incrucisat. Textura este creata prin combinarea firelor de urzeala fine cu fire de batatura mai groase. Aceste fire de batatura se intind de-a lungul latimii tesaturii, cunoscut si sub numele de fir incrucisat. Deoarece aceste fire sunt mai groase, ele ies mai mult in evidenta, formand efectul de nervuri.
Amestecul de fibre groase si fine are ca rezultat o tesatura rezistenta, cu un aspect neted ca matasea. In mod normal, fibra de baza este bumbacul. Acesta poate fi combinate cu alte tesaturi, cum ar fi matasea sau poliesterul, pentru a ajuta la crearea unei suprafete lucioase. De asemenea, tesatura poate fi realizata din raion, poliester, satin sau lana.
Poplinul isi are originea in secolul al XV-lea, in Avignon, Franta. Avignon a fost sediul papei in anii 1300 si acolo exista un palat mare sub numele de Le Palais des Papes. Termenul “poplin” deriva din cuvantul francez “papelaine” care era o tesatura similara din matase. Papelaine, la randul sau, se bazeaza pe “papalino”, un termen italian pentru soldat papal sau garda papei.
In zilele noastre, definitia poplinului difera fata de sensul lui istoric. Astazi, poplinul se refera la tesatura materialului textile. Initial, aceasta descria materialul din care era facuta. In mod traditional, ar fi fost matase pentru firele de urzeala fine si lana pentru firele de batatura mai groase. Nu doar definitia s-a schimbat de-a lungul timpului. Continutul de fibre a facut-o si el. Lana a adaugat caldura tesaturii, facand-o ideala pentru hainele de iarna. De asemenea, a adaugat si greutate, facand-o o tesatura buna pentru climatele reci. Numele s-a schimbat si el. Pe vremea cand era facuta din lana si matase, denumirea este de tabinet. In zilele noastre, poplinul este un material usor, cel mai potrivit pentru vremea calda. Fiind usor si fluid, le permite purtatorilor sa aiba confort termic la tempereturi ridicate.
Din ce este fabricat poplinul?
Fabricat initial din lana si matase, continutul de fibre din poplin s-a schimbat de-a lungul anilor. Baza traditionala de lana ar fi facut ca tesatura sa fie grea si calduroasa. Adaugarea matasii a oferit un element luxos. Poplinul modern poate fi realizat dintr-o serie de materiale. Fiecare fir diferit confera tesaturii populare o senzatie distincta. Cu toate acestea, fiecare combinatie creeaza o tesatura mai usoara decat omologul sau istoric. O tesatura contemporana renumita pentru calitatea racoroasa potrivita sezonului cald si pentru drapajul matasos.
Bumbacul este o tesatura de baza comuna pentru poplin. Fie ca este folosit ca atare sau ca amestec cu poliester, bumbacul este un material racoros, dar si absorband de umiditate, ceea ce il face o alegere ideala pentru vremea calda. Atunci cand este amestecat cu stralucirea matasoasa si fibrele moi ale poliesterului, obtineti un articol de imbracaminte rezistent la sifonare, gata sa infrunte cele mai fierbinti zile de vara.
Un alt fir utilizat in productia de tesatura poplin este raionul. Matasea si lana pot fi inca folosite, dar este o combinatie mai rara in zilele noastre. Bumbacul, amestecurile de bumbac si poliester sunt alegerea de baza pentru hainele din poplin din zilele noastre.
Caracteristici poplin
Poplinul este o tesatura puternica, rezistenta la mirosuri si incretituri. Acest lucru face sa fie o alegere ideala pentru hainele de lucru care necesita spalare regulate. Este usor de curatat si de calcat.
Poplinul este o tesatura extrem de versatila si poate fi folosita pentru o serie de articole diferite. De la imbracaminte la decoratiuni pentru casa, aceasta tesatura este usor adaptabila. Este ideala pentru realizarea camasilor, rochiilor, pentru imbracaminte sport sau de purtat prin casa.
Cat de usor se lucreaza tesatura poplin?
In ciuda faptului ca este subtire, poplinul este incredibil de usor de lucrat, datorita fetei sale netede si capacitatii de a-si pastra bine forma. Totusi, este posibil sa doriti totusi sa o intariti in prealabil, deoarece poate fi destul de alunecoasa. Broderia pe poplin este si ea un mestesug popular, datorita naturii tesaturii.
Ce presupune procesul de imprimare pe poplin?
Datorita structurii sale, efectului semitranslucid si a intinderii, poplinul prezinta frumos culoarea imprimata. Adesea, tesaturile usoare precum poplinul au un randament cromatic mai slab, ceea ce duce la o imprimare finala stearsa. Cu toate acestea, prin utilizarea tehnicilor de imprimare de ultima generatie, se pot crea imprimeuri vibrante. Poplinul are o textura si o greutate perfecta pentru hainele de vara, pentru tapitarea mobilierului de casa sau gradina, asa ca se potriveste unei game largi de mestesuguri si proiecte.
Care este diferenta dintre poplin si twill?
O tesatura twill creeaza un efect de nervuri diagonale. Fiecare fir pe lungime, cunoscut sub numele de urzeala, este tesut sub si peste doua fire transversale sau fire de batatura. Tesatura este esalonata, astfel incat fiecare rand are firele de sub sau de peste in locuri diferite. Tesatura twill este rezistenta si de lunga durata. Proprietatile sale o fac o tesatura ideala pentru imbracaminte cu o greutate mai mare. Tesatura pe diagonala ascunde murdaria si este mai rezistenta la apa decat alte tesaturi. Denimul este un exemplu de tesatura twill. Modelul tesaturii creeaza un aspect opac. Exista insa si unele dezavantaje ale twill-ului. Natura tesaturii il face sa fie mai greu decat poplinul. Este tesuta strans, cu o structura mai rigida. Articolele de imbracaminte realizate din twill au intotdeauna o greutate mai mare. De aceea, twill-ul nu este la fel de racoros la temperature mai ridicate. De asemenea, nu se intinde bine si tinde sa stea aproape de corp. Acest lucru poate crea un usor discomfort si datorita faptului ca grosimea ofera un grad redus de respirabilitate.
Pe de alta parte, poplinul este o tesatura mai simpla si mai usoara, cu un grad mai ridicat de respirabilitate si un confort mai sporit la purtare.
Avantajele poplinului:
- Durabilitate si rezistenta
- Usor si moale
- Versatilitate
- Stralucire subtila
- Confortabil
- Prietenos cu procesul de imprimare
- Nu se increteste usor
- Nu se pateaza usor
- Rezistent la apa
Dezavantaje:
- Nu permite izolare termica
- Este o tesatura mult prea subtire pentru sezonul rece
Concluzie: fie ca este 100% bumbac sau un amestec de bumbac si poliester sau matase naturala, poplinul este o tesatura extrem de versatila, potrivita pentru articole de imbracaminte sau pentru decorarea obiectelor din casa.
Descopera intreaga colectie de POPLIN pe www.evelintextile.ro