Septembrie 2022
CE ESTE TAFTAUA?
Suntem in mod constant asaltati de imagini cu celebritati la evenimente, pe covorul rosu si la spectacolele de premiere, aratand stralucitor in rochiile lor fluide. De multe ori, tesatura folosita pentru aceste creatii luxoase este tafta, o tesatura usor lucioasa si rigida. Desi denumirea poate nu este la fel de comunca ca bumbacul, matasea, chiffonul si catifeaua, insa taftaua este o tesatura importanta in industria modei, insa si pentru diferite accesorii de uz casnic.
Din ce este facuta taftaua?
Taftaua a fost initial fabricata din matase naturala. Cu toate acestea, in procesul de fabricatie se folosesc si fibre sintetice, cum ar fi raionul , acetatul si nailonul. Tesatura este fabricata dintr-o tesatura numita tabby, cu nervure orizontale foarte fine. Urzeala formeaza un model simplu incrucisat, asemanator cu o tabla de sah.
Exista doua tipuri de tafta de matase: tafta vopsita la bucata care este moale si folosita, de obicei, la captuseli. Taftaua vopsita in fire este mai rigida si este folosita pentru confectionarea rochiilor de seara. Exista, de asemenea, o tesatura cunoscuta sub numele de “tafta de hartie”, un tip de tafta extrem de subtire. Celelalte tipuri de tafta sunt:
- Tafta moiré: are un finisaj ondulat neregulat si filigranat si este folosita pentru hainele de seara sau pentru amenajarea casei (draperii, tapiterii);
- Tafta antica: tesatura rigida care are bulgari moi (cocoloase) la intervale regulate;
- Tafta Faille: tesatura cu fibre naturale discontinue.
Taftaua poate fi evaluata calitativ printr-un test simplu: zgariati tesatura cu unghia. Daca firul de urzeala se separa, este vorba de o tesatura slaba care se poate desface.
Origine si istorie
Taftaua este un cuvant persan care inseamna “ tesatura rasucita”. Aceasta tesatura isi are originea in Attabiya, Bagdad, si a fost descoperita in secolul al XII-lea. In ultimul timp, aceasta tesatura a fost produsa in Italia si Franta. De asemenea, a fost fabricata in Japonia pana in anii 1950.
In prezent, cea mai mare parte a productiei de tafta de matase bruta are loc in India si Pakistan. Producatorii indieni, in special cei din regiunea sudica de langa Bangalore, obisnuiau sa o produca in mod traditional folosind razboaie manuale de tesut. Cu toate acestea, incepand cu anii 1990, masinile de razboi mecanice de tesut le-au inlocuit pe cele manuale.
Taftaua este una dintre cele mai luxoase tesaturi. Se gaseste intr-o gama larga, poate fi moale sau rigida, usoara sau de greutate medie, transparenta sau opaca, in carouri sau cu imprimeuri. Tesatura este cunoscuta pentru stralucirea si aspectul rigid si satinat.
La ce foloseste taftaua?
Datorita aspectului sau lucios si luxos, taftaua este folosita pentru a confectiona rochii de mireasa, de seara, de bal, fuste, salopete elegante si alte tipuri de imbracaminte de petrecere. Varianta mai rigida de tafta poate fi folosita si pentru confectionarea de perdele, deoarece tesatura isi pastreaza forma atunci cand este stransa, imbunatatind astfel estetica unei incaperi. Printre alte ultilizari se numara captuseala, fabricarea de umbrele, genti de mana, saci de dormit, perdele de dus etc. De asemenea, taftaua a fost folosita pentru fabricarea parasutelor in cel de-al doilea Razboi Mondial.
Cum se lucreaza articolele din tafta?
Deoarece tesatura este usoara si are o suprafata alunecoasa, s-ar putea sa nu fie cel mai usor de lucrat cu ea. Cu toate acestea, expertii in cusut au cateva pregatiri de baza pentru cusut care ar face procesul mai putin descuranjant.
- Pre-spalati tesatura pentru a reduce rigiditatea acesteia
- Folositi ace ascutite pentru a evita gaurile mari in tesatura
- Cand calcati tesatura, pastrati temperatura scazuta si evidati sa aplicati caldura direct
- Taftaua este predispusa la pete, asa ca asigurati-va ca fierul de calcat nu pateaza tesatura prin aburii aplicati si nu folositi creta sau pixuri solubile in apa pentru a marca tesatura
- Reglati lungimea si tensiunea tesaturii inainte de a incepe sa coaseti
- Tineti tesatura intinsa pentru a evita incretirea
- Finisati cusaturile pentru a preveni desfacerea tesaturii.
Avantaje tafta:
- Este un material textile usor, cu aspect luxos, este neted si stralucitor, preturile sunt accesibile.
Dezavantaje tafta:
- Necesita intretinere atenta, este predispusa la incretituri, are un grad scazut de respirabilitate.
Diferenta dintre satin si tafta
Dacă alegeți satin pentru rochia dvs., acesta va fi neted la atingere, aproape ca mătasea, și va avea o strălucire sau un luciu care va reflecta lumina. Tafta, în schimb, seamănă cu satinul atunci când îl vezi prima dată, dar are o senzație mai texturată. Este un pic mai rigid și tinde să fie mai puțin strălucitor decât satinul.
Descoperiti colectia de TAFTA disponibila pe www.evelintextile.ro