Decembrie 2022
Costumele barbatesti custom-made si made-to-measure
~Cum se masoara corect un costum?~
Pentru multi barbati, trecerea de la un costum gata facut, achizitionat din magazin, la unul special conceput pentru constitutia lor este momentul in care realizeaza ce inseamna cu adevarat stilul. Increderea si confortul care vin odata cu un costum realizat la comanda sau modificat conform constitutiei si care se potriveste ca o manusa, este o experienta care trebuie traita.
In continuare, vom explora lumea expertilor in costume custom-made si made-to-measure pentru a intelege importanta si necesitate echipelor specializate de costumieri.
~ Diferenta dintre “CUSTOM-MADE” si “MADE-TO-MEASURE” ~
Atunci cand comparam un costum pe masura cu un costum personalizat, multi oameni folosesc termenii in mod interschimbabil, cand, de fapt, sunt doua categorii distincte. Dupa cum va puteti da seama din denumire, costumele la comanda (custom made) sunt construite special pentru tipul de costitutie pe care il aveti. Costumele made-to-measure (pe masura) implica modele precostruite care sunt modificate pentru a se potrivi cat mai bine cu masurile dumneavoastra.
Costumul pe masura (made-to-measure)
Cand decideti sa va realizati un costum pe masura, in primul rand, trebuie sa va programati o intalnire cu un croitor in care aveti incredere. Pentru o decizie cat mai bine informata, dupa ce alegeti modelul costumului, trebuie sa luati in calcul toate detaliile, cum ar fi: tesaturile potrivite, forma reverului si tipul de sacou. Croitorul va asambla costumul luand in calcul si o serie de ajustari necesare in tot acest proces. Un costum facut pe masura este confectionat dupa un model de baza sau standard. Un croitor va ia masurile si adapteaza modelul pentru dumneavoastra. Nu exista multe optiuni de tesaturi pentru un costum made-to-measure. Imbracamintea finala ar trebui sa se potriveasca inaltimii si cosntitutiei dumneavoastra, dar nu va fi 100% potrivita perfect corpului dumneavoastra. Puteti adauga oricand detalii precum umeri, accesorii etc. Aceasta optiune de costum este mai scumpa decat cele din magazine, deja create, dar mai putin costisitoare decat un costum creat la comanda (custom-made).
Costumul personalizat (custom-made)
Costumelor personalizate sunt realizate special pentru fiecare persoana in parte. Un croitor ia o serie de masuratori si va crea un model pentru dumneavoastra. Totul, de la panta umerilor si soldurilor, pana la lungimea pantalonilor, va lua in considerare in crearea acestui tip de costum. Aceste costume sunt mai scumpe decat cele pe masura, deoarece pentru a crea modelul solicitat, au fost folosite cadrul si preferinte specifice. Puteti alege materialul textil pentru costum si exista in acest caz, mult mai multe optiuni. Tesatura este intotdeauna un factora decisiv atunci cand vine vorba de determinarea costului costumului. In cazul acestei variante de costum, va puteti alege de la zero tot ce inseamna model, tesaturi, detalii, accesorii, forma si amplasarea buzunarelor, numarul de nasturi, forma si inaltimea pantalonilor, precum si tipul de captuseala a sacoului, reverul, tivul si asa mai departe. In plus, masuratorilor sunt mult mai amanuntite in cazul costumului personalizat. Dupa ce noteaza toate cifrele, croitorul va crea un model complet original pentru dumneavoastra. Apoi va coase un sablon de la zero, ceea ce poate dura de la saptamani la luni de zile. Aceasta este o munca specializata si de aceea, trebuie sa alegeti cu grija echipa de tehnicieni si croitori. Dupa ce o prima versiune a costumui este gata, este nevoie de probe pentru ajustari care conduc la producerea unui costum final. Costumul rezultat se va potrivi perfect fiecarei parti a corpului dumneavoastra si va tine cont de toate trasaturile unice. Un costum realizat la comanda este sinonim cu eleganta si sigurante de sine.
Atunci cand compari un costum custom-made si unul made-to-measure, realizati ca fiecare are puncte forte speciale. Produsele pe masura sunt mai accesibile, deoarece necesita mai putina manopera. De asemenea, dureaza considerabil mai putin pentru a fi finalizate. Daca nu sunteti foarte pretentios in privinta detaliilor vestimentare, aceasta ar putea fi optiunea ideala pentru dumneavoastra.
La randul lor, costumele la comanda ofera un nivel incredibil de personalizare, precum si o mare potrivire pentru fiecare constitutie in parte. Costumul personalizat (custom-made) se va drapa intr-un mod perfect si va complimenta fiecare detaliu, fiind construit unic.
La fel ca multe alte dezbateri, discutia despre costumul pe masura versus costumul la comanda se reduce, in cele din urma, la chestiuni de gust personal si stil de viata. Indiferent ce alegeti – atat timp cat aveti alaturi un croitor excelent – aveti toate sansele sa obtineti un costum care poate trece cu usurinta testul timpului.
Pe de alta parte, costumelele de lux (bespoke) la comanda sunt cele mai scumpe, deoarece necesita cea mai mare expertiza si o constructie 100% manuala. Aceste costume pot avea mai mult de 1000 de cusaturi manual doar la rever. Un costum bespoke este ajustat astfel incat sa imbratiseze corpul si sa nu trebuiasca niciodata calcat. Aceste costume sunt considerate de lux. Croitorii din lumea bespoke au zeci de ani de experienta. Acestia creeaza un model nou de fiecare data cand confectioneaza un costum personalizat. Expertul nu ar refolosi niciodata si nici nu ar revizui un model anterior. Un costum pe masura este original si se adapteaza la detaliile specifice ale corpului clientului. Croitorul ia in considerare totul, de la arcada spatelui si forma piciorului si pana la masurile traditionale. Croitorii la comanda au multe probe pe parcursul a doua luni, in medie, pe masura ce creeaza articolul vestimentar comandat. Croitorul se asigura ca haina se potriveste cu viziunea clientului si ca ajustarea este cat se poate de precisa.
Cand vine vorba de tesaturi, cerul este limita pentru un costum realizat la comanda. De asemenea, nu exista nicio limita in ceea ce priveste complexitatea unui costum pe comanda. Puteti alege sa purtati un costum cu revere complexe, captuseli luxoase si multe altele.
Croitorii la comanda doresc sa creeze relatii in timp cu clientii lor. Nimic nu este externalizat atunci cand vine vorba de un articol de imbracaminte de lux la comanda. Astfel, modul in care este confectionat costumul si nivelul de specificitate dicteaza nu numai tipul de costum, ci si costul acestuia. Cu cat exista mai multe optiuni adaugate la costum, cu atat pretul este mai ridicat. Luati in considerare daca modelul este unul standard sau unul personalizat. Costumele persoalizate si cele la comanda costa cel mai mult, deoarece aveti mai mult control asupra designului hainei. Costumele din magazine si cele made-to-measure (pe masura) sunt mai putin costisitoare, deoarece sunt realizate cu un model standard si nu sunt atat de specific pentru cerintele dumneavoastra. Un costum custom-made este cel mai specific, este realizat tinand cont exact de forma si stilul dumneavoastra. Cunoscandu-va optiunile, inseamna ca puteti lua decizii inteligente cu privire la urmatoarea achitie de costum.
Cum se masoara corect un costum?
Vom puncta cele mai importante aspecte atunci cand discutam despre costumele custom-made si made-to-measure. Urmeaza informatii utile atat pentru clientii atelierelor de croitorie, cat si pentru croitori.
Umerii – Una dintre cele mai complexe parti de croit, ajustat sau reparat la jachetele pentru barbati. Acest lucru inseamna ca este imperios sa se obtina aceste masuratori cat mai exact. Masurarea se face din punct in punct de-a lungul umarului, pentru identificarea corecta a latimii umerilor. Atunci cand privim un barbat in costum, umerii ne atrag atentia, de cele mai multe ori, pentru prima data, asa ca este, fara indoiala, cel mai important element al croielii care trebuie sa fie corect. Este o zona in care barbatii se diferentiaza foarte mult, din cauza posturii naturale si a variatiilor scheletice, dar si a sportului practicat. Umarul sacoului ar trebui sa fie plat pe umarul dumneavoastra, urmand conturul corpului si linia umerilor. Cusatura manecii ar trebui sa inceapa acolo unde se termina osul umarului tau. Daca observati cute sau adancituri inseamna ca dimensiunea jumatatii de umar este gresita sau ca taietura pentru inclinarea umarului sacoului nu se potriveste bine cu constitutia dumneavoastra. Aceste probleme sunt greu de reparat, asa ca este mai bine sa obtineti o potrivire buna de la inceput. Atunci cand este purtat, sacoul ar trebuie sa se simta usor stramt, insa nu trebuie sa va limiteze miscarile. “Jumatate de umar” se refera aici la forma si lungimea costumului de la coloana, prin ajustarea in zona gatului, pana la punctul umarului.
Lungimea manecii – Aceasta masuratoare porneste chiar din punctul umarului pana la incheietura mainii. Atingerea lungimii perfecte a manecilor costumului este o arta delicata, dar nu trebuie sa fie o sarcina dificila atunci cand stii cum sa masori corect. Atunci cand bratele sunt relaxate pe langa corp, ar trebuie sa fie vizibile aproximativ ¼ până la ¾ din manseta camasii. Asta inseamna ca maneca sacoului ar trebui sa se termine exact chiar inainte de osul incheieturii mainii. Chiar daca preferintele dumneavoastra joaca, cu siguranta, un rol important, este esential sa va amintiti ca atat lungimea sacoului, cat si a manecilor trebuie sa urmeze acelasi stil de croiala. De exemplu, daca alegeti un sacou de lungime medie, ar trebuie sa urmariti, de asemenea, maneci de lungime medie. Un sacou de lungime clasica cu maneci scurte, sau o alta combinatie nepotrivita, va perturba proportiile costumului dumneavoastra. Costumele de calitate inferioara folosesc adesea nasturi falsi pentru maneci, care sunt cusuti pe maneca sacoului doar pentru moda. Cu nasturi falsi, este relativ usor pentru un croitor sa taie manecile lungi la comanda.
Biceps – Aceasta masuratoare este esentiala pentru factorul de bun-simt al costumului tau. Este singura zona care lipseste adesea la costumele de tip “off-the-peg”, mai ales daca va place sa faceti sport. Pentru o masuratoare cat mai precisa, bratul se indoaie pana la 90 grade si se ia in considerare o marja de manevra, pentru orice eventualitate.
Incheietura mainii – Se masoara in partea cea mai plina.
Marimea gatului unui costum – Pozitia corpului trebuie sa fie neutra, cu umerii in spate si relaxati, gretatea egala pe ambele picioare si privirea inainte. Gulerul sacoului trebuie sa se alinieze cu marginea gulerului camasii. Un guler de costum fantastic realizat va imbratisa gulerul camasii. Nu trebuie sa existe goluri in fata sau in spate si ar trebui sa vedeti linii frumoase si uniforme – fara umflaturi, pliuri sau rulouri. Gulerul camasii nu ar trebui sa fie afectat de costum, ci sa coexiste intr-o armonie perfect aliniata. Si bineinteles, trebuie sa fie confortabil.
Marimea pieptului – Este o alta masuratoare critica, de aceea trebuie luata in calcul masurarea de jur imprejur, in zona cea mai mare.
Mijlocul pieptului – Este chiar sub cutia toracica, nu este nici talia naturala , nici zona stomacului, este exact la baza coastelor.
Talia – se masoara zona cu cea mai mare latime. Taietura taliei sacoului joaca un rol important in stilizarea costumului dumneavoastra si in aspectul acestuia. Exista trei tipuri de croieli standard, de la cel mai stramt la cel mai larg: slim, tailored si clasic. Tailored este varianta de mijloc si cea mai preferata de majoritatea clientilor. Este standardul recunoscut al unei croieli excelente atat in mediul professional, cat si in cel casual. Are un aspect neutru, atemporal, care pune frumos in evidenta silueta purtatorului, tinand pasul cu vremurile moderne, respectand in acelasi timp valorile traditionale.
Talia Slim (subtire) are un nivel al conicitatii mai mare si este asociata cu maneci putin mai scurte, cu o lungime totala a sacoului mai mica si cu maneci mai inguste. Aceste costume slim sunt mai potrivite pentru tinute casual la moda decat pentru tinute formale sau profesionale. Un semn clasic al unei talii prea stramte este o deformare in forma de “X” a tesaturii in partea din fata a sacoului atunci cand este incheiata cu nasturi. Un sacou slim ar trebui sa fie confortabil, nu stramt si incomod la miscari. Chiar si in cazul unei croieli subtiri, ar trebui sa puteti incheia sacoul fara niciun efort. Daca ridurile tesaturii strica aspectul elegant al costumului, atunci este clar nevoie de cateva ajustari. Talia clasica ofera o conicitate minima. In sfera de referinta, acest tip de talie poarte denumirea de “croiala americana”. Costumul cu croiala clasica ofera cel mai mare nivel de permisivitate in miscare si confort, insa dezavantajul este aspectul “boxy” – de cutie, ceea ce inseamna ca sacoul nu pune in evidenta forma corpului. Chiar si asa, sacoul de costum ar trebui sa fie relativ aproape de corpul tau, alfel se poate numi o greseala de executie din partea croitorului.
Lungimea sacoului – se masoara de la cusatura gulerului camasii pana la inaltimea articulatiei degetului mare. Se masoara atunci cand sacoul este incheiat cu nasturii de sus. Standardul profesional (lungimea medie): atunci cand stati drept, cu bratele relaxate, pe langa corp, partea de jos a sacoului de costum ar trebui sa coboare pana la jumtatea degetului mare. Partea din spate a sacoului ar trebui sa acopere in intregime posteriorul, insa nu trebuie sa se extinda mai jos. Este recomandat sa se aleaga o lungime medie pentru persoanele care nu sunt sigure de avantajele si dezavantajele unei lungimi scurte fata de lungimea normala a sacoului de costum. Este de departe cea mai versatile alegere, acoperind totul de la tinutele casual pana la cele mai formale evenimente.
Lungime spate – Se masoara de la cusatura gulerului in josul coloanei vertebrale si se va opri in partea de sus a taliei.
Cum se masoara pantalonii de costum?
Pantalonii actioneaza ca o ancora pentru stilul tau, schimbarea unei perechi cu alta poate modifica complet imaginea pe care o afisezi. Asigura-te ca se potrivesc cel mai bine.
Pantalonii sunt deosebit de importanti, deoarece servesc drept baza pentru restul tinutei si determina, in mare parte, daca o silueta pare inalta sau scunda. Pantalonii cu o talie inalta si un picior lung si drept va pot face sa pareti mai inalt, in timp ce o lungime scurta, la o incaltaminte ridicata, de exemplu, talia joasa, masetele si alte intreruperi ale pantalonilor va vor face sa pareti mai scund.
Inainte de a aprofunda modul in care trebuie sa se potriveasca pantalonii, haideti sa discutam despre semnificatia unui pliu de pantaloni.
Pliul este curbura de deasupra mansetei piciorului, care este creata atunci cand tesatura este mai lunga decat piciorul. Astfel, linia pantalonului se indoaie in apropierea tibiei, atunci cand manseta se intalneste cu pantoful. Daca un pantalon nu are niciun pliu, atunci linia din fata a pantalonului nu va fi indoita, iar manseta va atinge doar pantoful. Un pliu complet este atunci cand pantalonii dezvolta o curbura adanca.
Cea mai larga parte a soldurilor este intodeauan putin mai dificil de imaginat pe un corp masculin, este mult mai usor de reperat pe o silueta feminine. Cu toate acestea, va fi in apropiera varfului oaselor soldului si se va afla la capatul cel mai proeminent al bazinului.
Lungimea pantalonilor – O diferenta foarte mica in lungimea pantalonilor poate avea un efect profund asupra aspectului general. Masuratoarea se face pe exterior, de la curea pana la nivelul pantofilor.
(c) www.evelintextile.ro, www.oliverwicks.com