Fibre naturale vs. fibre sintetice
Toate tesaturile pot fi caracterizate fie ca fiind din fibre naturale, fie din fibre sintetice ( sau un amestec din cele doua). Ambele tipuri prezinta avantaje si dezavantaje. Fibrele naturale provin din plante si animale, in timp ce fibrele sintetice sunt fabricate din compusi chimici, iar fiecare dintre ele este apreciata in industria textila din motive diferite.
Ce sunt fibrele naturale?
Fibrele naturale sunt fibrele realizate din materiale naturale care provin din plante, animale sau minerale. Materiile prime, naturale, sunt filate in fire care apoi sunt tesute sau tricotate in tesaturi naturale. Exista doua categorii generale de fibre naturale: cele de origine naturala si cele de origine vegetala. Fibrele naturale de origine animala includ matasea si lana, in timp ce fibrele naturale de origine vegetala includ bumbacul, inul si iuta.
Avantajele utilizarii fibrelor naturale
Fibrele naturale sunt populare din mai multe motive diferite, deoarece tesatura, este, in general, ecologica si mai durabila.
- Capacitate de absorbtie – Fibrele naturale au o capacitate de absorbtie incredibil de mare, deoarece fibrele, atat cele vegetale, cat si cele animale, au o afinitate puternica pentru apa. Acest lucru face ca fibrele naturale sa fie o optiune excelenta pentru articolele de imbracaminte de zi cu zi, potrivite atat sezonului rece, cat si celui cald.
- Aspectul ecologic – Fibrele naturale au un impact mai mare asupra mediului decat cele sintetice, deoarece ele nu folosesc atat de multe substante chimice in procesul de productie. Unele fibre naturale respecta mai putin aspectul ecologic decat altele, deoarece anumite plante au nevoie de mai multa apa.
- Durabilitatea – Datorita structurii celulozei, care alcatuieste materialele naturale, majoritatea fibrelor sunt foarte rezistente.
1. Matasea – Matasea este o fibra naturala produsa de insecte ca material pentru cuiburile si coconii lor. Cel mai comun tip de matase este fabricat de viermii de matase. Matasea este alcatuita in principal dintr-o proteina numita fibroina si este cunoscuta pentru stralucirea si moliciunea sa ca material.
2. Lana – Lana este un material textil obtinut din parul de oaie, capra, alpaca, lama si alte animale. Diferitele tesaturi din lana includ casmir, angora, mohair si multe altele. Lana este o fibra foarte calduroasa, absorbanta si durabila. Este rezistenta la apa, datorita uleiurile de lanolina provenite de la animale si este folosita, in general, pentru a confectiona imbracaminte exterioara si haine pentru vremea rece: paltoane, pardesie, jachete, costume, pulovere.
3. Bumbacul – Tesatura din bumbac este fabricata din fibre vegetale provenite de la planta de bumbac. Bumbacul este alcatuit, in principal, de celuloza, un compus organic insolubil, crucial pentru structura plantelor, si este un material moale si pufos. Tesatura din bumbac este moale si durabila si este adesea folosita pentru a confectiona articole vestimentare care stau mai aproape de corp: tricouri, rochii, camasi. Cateva exemple de tesaturi din bumbac sunt: bumbacul organic, denimul si panza.
4. Inul – Tesaturile de in sunt rezistente si usoare, fabricate din planta de in. Inul este in mod natural hipoalergenic si are un grad crescut de respirabilitate, cel mai des fiind folosit pentru realizarea articolele de imbracaminte pentru sezonul cald.
5. Iuta – Iuta este o fibra vegetala naturala provenita de la planta de iuta. Iuta este un material textil popular pentru a face covoare si saci de panza.
Ce sunt fibrele sintetice?
Fibrele sintetice sunt realizate din materiale sintetice formate prin procese chimice. In general, fibrele sunt extrase in timpul procesului chimic cu ajutorul unei filiere, care este un dispozitiv care preia polimerii pentru a forma fibre. Industria textila a inceput sa creeze fibrele sintetice ca alternative mai ieftine si mai usor de produs in masa la fibrele naturale.
Avantajele utilizarii fibrelor sintetice
Deoarece tesaturile sintetice sunt fibre artificiale create de om, acestea au mai multe avantaje pentru utilizarea zilnica, inclusiv accesibilitatea lor, impreuna cu rezistenta la pete si la apa.
- Costul – Majoritatea fibrelor naturale pot fi incredibil de scumpe, mai ales in forma lor pura, iar fibrele sintetice ofera alternative mai avantajoase la produsele naturale. Multe tesaturi sintetice sunt versiuni de imitatie ale tesaturilor naturale, cum ar fi lana si matasea.
- Rezistenta la pete – Tesaturile sintetice tind sa fie mai rezistente la pete, iar unele sunt chiar concepute in acest scop, de aceea hainele realizate din tesaturi sintetice sunt excelente pentru uz zilnic.
- Impermeabilitatea – In timp ce unele fibre naturale rezista la apa, fibrele sintetice pot fi proiectate pentru a fi aproape complet impermeabile, astfel incat sunt potrivite pentru imbracamintea de exterior.
Exemple de fibre sintetice
- Poliesterul – Este o fibra sintetica creata din carbune si petrol. Poliesterul se caracterizeaza prin natura sa durabila. Cu toate acestea, materialul nu este respirabil si nu absoarbe bine lichidele, asa ca nu este recomandat pentru perioada calda.
- Raionul – Este o fibra semisintetica obtinuta din celuloza reconstituita. Chiar daca raionul este fabricat din fibre vegetale, este considerat semisintetic din cauza substantelor chimice, cum ar fi hidroxidul de sodiu si disulfura de carbon, utilizate in procesul de productie. Raionul poate fi o forma de imitatie a matasii, a lanii si a altor tesaturi, iar printre exemplele de raion se numara vascoza, modalul si lyocell.
- Spandex – Cunoscut si sub numele de lycra sau elastan, spandexul este o fibra sintetica caracterizata prin elasticitatea sa extrema. Spandexul este amestecat cu mai multe tipuri de fibre pentru a adauga elasticitate si este folosit pentru orice tip de articol vestimentar.
- Fibrele acrilice – Sunt fibre sintetice realizate din polimeri formati din acrilonitril sau cianura de vinil. Acrilicul este adesea considerat o imitatie de lana, ca urma a calitatilor sale de retentie a caldurii. Este adesea folosit pentru a crea haine de blana.
- Microfibrele – Sunt incredibil de subtiri si scurte, cu un diametru mai mic de 10 microni, care sunt populare in curatarea hainelor datorita capacitatii lor de a retine murdaria. Ele sunt, in general, fabricate din poliester si pot fi tesute sau netesute.
Evelin Textile va prezinta o gama ampla de materiale textile – de la voalurile diafane din matase naturala si broderiile cu mii de aplicatii lucrate 100% manual, pana la texturi pline precum stofele din lana si casmir.
Va invitam sa descoperiti si colectia de materiale exclusiviste, precum organza liquid effect sau brocarduri cameleon cu matase naturala.